torstai 21. joulukuuta 2017

Lisää pyörätuolipaikkoja busseihin ja juniin!


Olen monesti pohtinut ylläolevaa otsikkoa. Onnibussin lisäksi tiedän vain kolme firmaa, joilla on tai on ollut aikaisemmin  käytössä hissillä tai rampilla varustettuja autoja. Trycatin kotisivuja en enää löytänyt netistä, iekö mennyt konkurssiin koko firma? Anjalankosken linjalla on ollut ainakin yksi hissillinen bussi, Pohjolan matkan autosta löytyy joko hissi tai ramppi.

Savonlinjalla on nettisivujen mukaan kaksi hissillistä bussia, joissa on yksi tai useampi pyörätuolipaikka.  Muistan, kun järjestin liikuntavammaisille nuorille päiväretkeä Kotkaan.


Osallistujia oli Etelä-Suomesta eri paikkakunnilta ja yksi Mikkelistäkin. Kaikki pääsivät junilla Kouvolaan. Kouvolasta Kotkaan ei kuitenkaan mennyt junaa, jossa olisi ollut pyörätuolipaikka. Esteetöntä bussia etsiessäni soitin lähes kaikkiin Kymenlaakson bussifirmoihin. Noin seitsemännen soiton jonkun firma työntekijän kehotti soittamaan Anjalankosken linjalle.
Sieltä bussi sitten vihdoinkin löytyi, olin tosi onnellinen. Retki meni hyvin. Silti toivoisin lisää pyörätuolipaikkoja.

Onnibussin autoista valtaosassa on yksi. Se on liian vähän. Ja paikka täytyy aina varata 36 tuntia ennen matkaa, se ei ole kovin spontaania eikä aivan yhdenvertaistakaan.
Kyllähän hissin tai rampin laitto on bussifirmalle investointi, tottakai se maksaa. Mutta koska vanhuksia, vammaisia, lastenrattaiden kanssa kulkevia on paljon, se maksaisi kyllä itsensä takaisin.

Liikuntarajoitteisen aikuisen nosto bussin penkkiin on vaikeaa, vaikka olisi kaksi avustajaa. Nostajien täytyy olla todella vahvoja ja hyväkuntoisia. Silti on olemassa riski, että polvi venähtää tai pää kolahtaa. Ja junalla ei pääse kaikkialle. Juniinkin tarvittaisiiin lisäpaikkoja. Kaksi pyörätuolipaikkaa yhtä Intercityä tai Pendolinoa kohti on sekin liian vähän ja aina saa tapella tilasta lasta lastenvaunujen kanssa! Pidän lapsista, mutta olisi kivaa, jos voisin itse valita, missä istun.
Menossa Onnibussiin

Ei kommentteja: