Esteettömän matkailun blogi sähköpyörätuolin käyttäjän näkökulmasta. Olen valmistunut matkailupalveluiden tuottajaksi lokakuussa 2021. Yhteydenotot, blogiyhteistyö ja sponsorointi-ideat: helena.arvio@gmail.com, puh.040-8494137 Blog about accessible traveling. I am producer of travel services. I live in Lauttasaari. Contact me at helena.arvio@gmail.com, or phone: 040-8494137, You can also leave a message to:facebook.com/mahotonreissaaja or on Twitter.
maanantai 20. joulukuuta 2021
Ensi vuoden matkasuunnitelmia
Moikka!
Mielessä on jo matkasuunnitelmia ensi vuodelle. Kerron nyt aluksi kiinnostavista kotimaan kohteista, ja lopuksi ulkomaista.
Suurin osa kohteista on hyvien junayhteyksien päässä, poikkeuksena Heinola ja Vierumäki. Heinolassa kiinnostaa Vierumäen lisäksi kesäteatteri.
1. Scandic hotel Simonkenttä ja Långvik Kirkkonummella + Holiday Club Vierumäki
Scandic on jo pitkään panostanut esteettömyyteen ja heillä on ollut oma esteettömyysasiamieskin, joka on myös itse vammainen. Omnian valmistujaistilaisuudessa kuulin opiskelukaveriltani, että Simonkentässä on 10 esteetöntä huonetta ja nostolaite sekä suihkutuoli. Ihanaa, pakko testata!
Myös Scandic hotel Julia Turussa kiinnostaa. Sen esteetön huone näytti Palmuaseman videolla paljon tilavammalta kuin esteettömät huoneet yleensä.
Långvik Kirkkonummella kiinnostaa mainosten vuoksi ja myös siksi, että sitä mainostetaan korkeatasoisena hotellina, mutta joidenkin arvosteluiden mukaan sen miljöö ja ulkonäkö on hiukan opistomainen. Mutta Kirkkonummi on minulle uusi kohde, ja sinne pääsee helposti U-lähijunalla.
Holiday Club Vierumäen esteettömyyttä on kehuttu.
2.Nokian Eden
Uintireissusta Nokian Edeniin on puhuttu jo pitkään. Siskoni ja hänen miehensä asuvat ihan Edenin lähellä ja voisimme mennä yhdessä sinne uimaan. Se on myös remontoitu äskettäin ja yksi allaskin on esteetön. Majoituskin järjestyy ja kulkeminen onnistuu junalla.
Myös Imatran kylpylä on ensi vuoden suunnitelmissa. Haluaisin mennä sinne kolmeksi tai neljäksi yöksi.
4. Pidempi risteily Välimerelle tai Karibialle
Muistelin perjantaina Karibian-risteilyä ohjaajan kanssa. Tuli taas risteilykuume.
5. Kaupunkiloma esimerkiksi Kööpenhaminassa tai Amsterdamissa
Bella Sky-hotelli Köpiksessä on ihana. Haluan sinne vielä uudestaan. Ja haluaisin Teneriffan -lennolle ennakkotilausruuan ja viihdejärjestelmän, palvelu kruunaa lennon.
Ja talveen kuuluu tietysti myös laskettelu, ainakin Vuokatissa ja mahdollisesti myös Himoksella.
Toivon myös, että helmikuun Megastar-risteily ja ystävänpäiväkonsertti Kotkassa onnistuvat, että laiva pysyisi kunnossa ja koronatilanne sallisi konsertin.
Hyvää joulua kaikille lukijoilleni!
perjantai 10. joulukuuta 2021
Suomipop-risteily
Moikka taas!
Vallitsevasta koronatilanteesta huolimatta Suomipop-risteily järjestettiin marraskuussa. Ajankohta oli 11-12.11, torstaista perjantaihin. Menimme avustajan kanssa taksilla Länsiterminaaliin ja olimme siellä neljän jälkeen. Lähtöselvitysjonot oli porrastettu asiakkaiden sukunimien alkukirjainten mukaan. Minä ja avustajani pääsimme kuitenkin jonon ohi. Laivana oli Victoria 1, koska Silja Europa oli vuokrattu Skotlantiin. Victoria 1 ei yleensä kulje Helsinki-Tallinna tai Helsinki-Tukholma-väliä, joten kyseessä oli minulle uusi laiva.
Sieltäkin löytyy esteettömiä hyttejä, joten en perunut risteilyäni. Hytti oli b-luokan hytti, ihan perustasoa. Riittävän tilava kuitenkin esteettömällä vessalla. Toisaalta risteilyllä oli niin paljon kiinnostavaa ohjelmaa, että kävin hytissä vain nukkumassa.
Risteilyllä esiintyivät Anssi Kela, Irina ja Jarkko Tamminen + Hovimuusikko Ilkka. Mukana tietysti paljon Suomipopin työntekijöitä, Annin ja Jaajon lisäksi muitakin. Ohjelma olikin matkan parasta antia. Laivan buffet oli ihan perustasoa, muilla laivoilla parempi.
Maissa emme käyneet ollenkaan, koska Viron koronatilanne oli tosi huono. Illan ohjelman vuoksi yö jäi lyhyeksi, en olisi jaksanutkaan.
Risteily oli mukava viikonlopun aloitus ja tapasin siellä yhden tuttavan, jota en ollut nähnyt pitkään aikaan. Oli kivaa. Suosittelen kaikille Suomipopin kuuntelijoille.
Toki jotkut oli liian kännissä, sellaista se on.
maanantai 15. marraskuuta 2021
Lähijunien esteettömyys
Moikka!
Aina silloin tällöin matkustan lähijunalla. Yhtenä lokakuun sunnuntaina lähdin Keravan Kulmakahvilaan. Matkustin K-junalla, jonka päätepysäkki on Kerava. Ën tarvinnut ramppipalvelua siihen, painoin nappia jossa oli pyörätuolin kuva. Luiska tuli esille todella näppärästi. Sitten vaan ajoin sähkärillä junaan. Flirt-lähijunissa liukuaskelma löytyy ovilta, jossa on pyörätuolin merkki. Sama systeemi toimii ainakin Helsingistä Leppävaaraan ja takaisin kulkevissa a-junissa. Saisi toimia kaikissa, koska se on niin helppo. Vr:n palvelunumeroihin saa joskus jonottaa pitkäänkin. Helpompaa olisi, jos pääsisin kaikkiin ilman etukäteissuunnittelua. Se merkitsee minulle yhdenvertaisuutta.
R-ja Z-lähijuniin tarvittava ramppipalvelu on tilattava etukäteen joko maksuttomasta Esteettömän matkustamisen palvelunumerosta 0800 188 822 tai sähköpostilla ramppipalvelu@vr.fi. Tilauksen voi tehdä aikaisintaan 36 tuntia tai viimeistään kaksi tuntia ennen matkaa. Tässä avustajani Maren tekemä video liukuaskelman toimivuudesta.
Tarkastin Palmuasemalta, että myös lentokenttäjunat I ja P toimivat samalla systeemillä. Haluaisin mennä myös U-junalla Kirkkonummelle Långvikiin kylpylähotelliin sekä katsomaan Svante Martinin eli Metsoloiden Riston taidenäyttelyä.
Lähijunat ovat kätevä, nopea ja esteetön tapa matkustaa, aion käyttää niitä jatkossakin. Vahva suositus!
torstai 21. lokakuuta 2021
Luontoretki Sipoonkorpeen
Moikka taas!
Hämeenlinnan nähtävyyksien jälkeen on aika palata hetkeksi muistelemaan Sipoonkorven kaunista luontoa. Olin siellä Uudenmaan cp-yhdistyksen retkellä sunnuntaina 5.9.
Taksi oli myöhässä, mutta olin Vantaalla Tasakalliontien parkkipaikalla 14.30,tarkka osoite Tasakalliontie 1. Taksi toi meidät parkkipaikalle ja luontoretkiin erikoistunut ohjelmapalvelun edustaja tuli vastaan ja niin löysimme perille. Pyysin vastaantuloa,en halunnut eksyä vieraassa paikassa. Olin Sipoonkorvessa n.klo 14.30-17.00.
Sääkin suosi, ei satanut ja oli aika lämmintäkin syyskuun keliksi.
Matkalla parkkipaikalta sipoonkorpeen tein hauskoja ja haastaviakin luontovisailutehtäviä, joissa piti valita oikea vastaus kolmesta vaihtoehdosta. Perillä Sipoonkorvessa paistoimme makkaraa, jälkiruuaksi oli Pullava teen ja kahvin kera. Luonnossa yksinkertainenkin ruoka maistuu tosi hyvältä.
Kiitos retken järjestelyistä Uudenmaan cp-yhdistykselle.
Sipoonkorpi onkin mainio luontokohde, suosittelen lämpimästi. En tiedä vessojen esteettömyydestä, koska nyt ei ollut tarvetta ja minulla oli vaippa, koska Returnerin kuljettaminen luonnossa on vaikeaa.
keskiviikko 13. lokakuuta 2021
Hämeenlinna osa 7: Aulanko
Tehty kaupungin toimeksiannosta
Tämä on Hämeenlinna-sarjan viimeinen osa Aulangolta.
Kerron nyt enimmäkseen Aulangon Scandic-hotellista. Rautatieasemalta Aulangolle on noin neljän kilometrin matka. Saavuimme nyt Aulangolle autolla. Hotellin ramppi on kiinteä ja turvallinen, siitä pääsee hyvin sisälle.
Sisätilat ovat väljät. Hotellin respan vieressä on pieni puoti, joka on esteetön. Tapahtuma- ja kokoustiloissakin on hyvät luiskat, ravintolasaliinkin pääsee.
Hotellissa on vain yksi esteetön huone. Se on todella vähän.
Huone on ihan hyvä perushuone.Viihtyvyyteen pitäisi panostaa, tilaakin saisi olla enemmän.
Huoneeseen tullessa on pieni matala kynnys, pääsin hyvin sisälle.
Kylpyläosastolle en tällä kertaa mennyt, tiedän että pyörätuolilla pääsee kahteen altaaseen. Kylpylästä puuttuu ryhmäpukuhuone, jossa voi olla mies- ja naisavustajia yhtaikaa avustamassa. Myös aikatauluni oli tiukka, en ehtinyt.p
Koska oli sadepäivä, katselin Aulangon maisemia auton ikkunasta. Täytyy ehdottomasti tehdä uusi retki paremmalla säällä, ottaa eväät mukaan ja nauttia luonnosta.
Hämeenlinna osa 6: Jäähalli
Postaus tehty Hämeenlinnan kaupungin toimeksiannosta
Yksi esteettömyyskartoitukseni kohteista oli Hämeenlinnan jäähalli. Se onkin nyt kiinnostava ja ajankohtainen, koska jääkiekkokausi on käynnissä. Olen käynytkin joskus pelissä siellä. Halusin tarkistaa esteettömyyden nykytilanteen. Yhteyshenkilö palveli ystävällisesti, sain tarvittavat tiedot.
Jäähallin sisäänkäynnillä on pieni kynnys, pääsin siitä sähköpyörätuolilla hyvin.Jäähallilla on kaksi hissiä. Ne on tarkoitettu viidelle tai kuudelle henkilölle. Pääoven vieressä olevalla hissillä pääsee invakatsomoon, josta löytyy pyörätuolipaikat. Näkyvyys on ihan hyvä.
Katsomo on aika tilava eli samaan otteluun mahtuu monta pyörätuolinkäyttäjää, ainakin neljä manuaalipyörätuolia tai kolme sähköistä Määrä riippuu pyörätuolien koosta.
Se on loistavaa, voi ottaa kavereita mukaan tai järjestää pelireissun vammaisyhdistykselle.
Tilava inva-wc löytyy myös ja siellä on hyvät tukikaiteet.
Jäähalli on viralliselta nimeltään Pohjantähti-areena. Se on myös paikallisen jääkiekkojoukkueen HPK:n
kotiareena. Hallin esteettömyys on hyvällä tasolla, tilat ovat jo hiukan kuluneet ja ajan patina näkyy.
Yksi kehittämiskohde löytyy. Kerho-ravintola ei ole täysin esteetön, mutta sinnekin pääsee hissillä. Sen palvelut voin testata seuraavalla kerralla.
maanantai 11. lokakuuta 2021
Hämeenlinna osa 5: Kirjasto
Moi taas!
Tämäkin juttu on tehty kaupungin toimeksiannosta työssäoppimisjaksooni liittyen. Jouduin tekemään hiukan muutoksia esteettömyyskartoituksen alkuperäiseen kohdelistaan, koska osa historiallisista kohteista oli esteellisiä sähkärilleni. Valitsin tilalle muutaman korvaavan kohteen, joista yksi oli kirjasto.
Kirjasto liittyy matkailuunkin. Hämeenlinnan kirjastossa järjestetään paljon tapahtumia, esimerkiksi lukupiirejä ja konsertteja. Siellä on hiljattain tehty iso remontti, jossa esteettömyyttäkin parannettiin. Remontoitu pääkirjasto avattiin 1.9.2020.
Palvelu on todella ystävällistä. Kaikkiin kysymyksiin vastattiin, neuvottiin ja opastettiin.
Kirjaston tilat ovat väljät, avarat ja kauniit. Taideteoksiakin löytyy. Ja pääsin myös alakerran kirjavarastoon, josta löytyy harvemmin lainattuja kirjoja.
Ryhmätyötilatkin ovat esteettömiä ja tilava esteetön wc löytyy myös.
lauantai 9. lokakuuta 2021
Hämeenlinna osa 4: Verkatehdas, taidemuseo ja teatteri
Hämeenlinna-juttusarjan neljännen osan teemana on kulttuuri. Verkatehdas on Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva tapahtuma-ja kulttuurikeskus.
Sen sijainti on loistava, rautatieasemalta sinne on vain 900 metriä. Siellä on teatteri, elokuvateatteri ja konserttisali, kaikki samassa rakennuksessa.
Ovenavaukseen tarvitsin apua, sähköistä painiketta ei ole. Pihalla on paljon mukulakiviä, muuten tilat ovat esteettömät ja väljät vaikka kolmipyöräiselle invamopollekin.
Info-ja lipunmyyntitiski on selkeästi merkitty, sinne on helppo löytää, muutenkin palvelu pelaa. Henkilökunta on ystävällistä. Verkatehtaalta löytyy useampia tilavia invavessoja.
Elokuvateatteri on myös esteetön, tosin siellä on vain muutama pyörätuolipaikka. Taidemuseossa ja erityisesti teatterissa esteettömyyteen on panostettu todella paljon.
Molemmissa on myös todella ystävällistä palvelua. Tosin taidemuseoon piti kulkea tavarahissillä, mutta hissi oli todella tilava ja näyttelyt kiinnostavia.
Museossa tuntui, että aika pysähtyi. Arjen kiireiden keskellä taiteen katselu rauhoitti.Taulut olivat abstrakteja, mutta hienoja.
Hämeenlinnan teatteri
Teatterissa on tukeva luiska ja ovenavauspainike. Väljät tilat ja tilava invavessa. Ja palvelu superystävällistä.
Joka näytöksessä on vähintään kolme tai neljä pyörätuolipaikkaa.Jos näytökseen tulossa enemmän pyörätuolin käyttäjiä, teatteri väki varautuu siihen eli paikkoja lisätään tarvittaessa. Asiakas voi istua joko omassa tuolissa tai teatterin penkissä. Tarvittaessa teatterin henkilökunta auttaa asiakkaan siirtymisessä penkkiin.
Induktiosilmukkakin löytyy ja nettisivut toimivat myös näkövammaisten ruudunlukuohjelmilla, saavutettavuuskriteerit huomioitu.
sunnuntai 3. lokakuuta 2021
Hämeenlinna osa 3: Vanajanlinna
Moi taas!
Hämeenlinna-juttusarjani kolmannessa osassa kerron Vanajanlinnasta. Siellä on upeat tilat ja hieno miljöö, mutta tilojen ikä luo omat haasteensa esteettömyydelle.
Rakennukset ovat 100-vuotiaita.Sisälle pääsin irtoramppien avulla, kiintetä luiskia ei ole. Vanajanlinnan on Museoviraston suojelema kohde, joten valitettavasti sinne ei ole lähiaikoina tulossa kiinteitä luiskia. Rautatieasemalta Vanajanlinnaan on matkaa noin kahdeksan ja puoli kilometriä, joten pitää mennä invataksilla. Sisätiloissa pääsin katsomaan Ryti-Salia ja kirjastoa. Hotellipäälikkö tarjosi kuitenkin ensin kahvit ja teet, se oli mukava vierailun aloitus. Tunsin itseni tervetulleeksi.
Vanajanlinnassa voi tuntea historian havinan ja arvokkaan tunnelman. Siellä on yksi invahuone Golfklubin puolella se vaikutti hyvältä. Huoneen hintakin on kohtuullinen, kahden hengen huone maksaa suunnilleen 150 e vuorokaudessa ja hintaan sisältyy aamupala. Ja menen varmasti joskus syömäänkin. Kun kävin 20 v sitten syömässä Kiipulan luokkatoverin kanssa, ruoka ja palvelu olivat tosi hyviä.
Käykää Vanajanlinnassa!
lauantai 25. syyskuuta 2021
Hämeenlinna osa 2: Kansallinen kaupunkipuisto ja rantareitti
Moi taas!
Hämeenlinnasta kertova juttusarja jatkuu. Myös tämä teksti on tehty kaupungin toimeksiannosta.
Nyt ajattelin kertoa rantareitistä ja sen varrella olevasta Kansallisesta kaupunkipuistosta. Puisto ja rantareitti ovat ihan rautatieaseman vieressä, rautatieasemalta puistoon on 200-300 metriä. Suomen ensimmäinen ja maailman toinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan tammikuussa 2001. Alue koostuu Vanajaveden rannoilla sekä Aulangonjärven ympäristössä sijaitsevien puistojen, rakennettujen kulttuuriympäristöjen, virkistys- ja luonnonsuojelualueiden upeasta kokonaisuudesta.
Hämeenlinnan ulkopuolella asuvat tuntevat puistosta usein parhaiten Aulangon.
Lähde www.hameenlinna.fi
Tämän jutun kuvat ovat rantareitiltä. Teen Aulangolta oman tekstin.
Rantareitti on esteetön, selkeä ja helppo hahmottaa, siis loistava sähköpyörätuolilla ja muillakin apuvälineillä liikkumiseen.
Ja kuten kuvista huomaatte, rantareitti on myös kaunis. Sen varrella on kukkiakin. Palveluista voisin mainita ainakin ravintola Ranta-Casinon, joka toimii kesäisin.
sunnuntai 12. syyskuuta 2021
Uusia suunnitelmia - syksylle ja keväälle
Moikka taas!
Harjoittelun jälkeen menen jälleen Imatran kylpylään useammaksi yöksi, vähintään kolmeksi. Uimaan ja rentoutumaan, hoidoista nauttimaan.
Myös ruskaretki Lappiin kiinnostaa. Monet kaverini ovat laittaneet Facebookiin hienoja ruskakuvia ja hehkuttavat ruskan hienoutta. Ruskaretken kohteena voisi olla esimerkiksi Rovaniemi, Kuusamo, Ylläs tai Levi. Toisaalta Sipoonkorvessa ja Hämeenlinnassakin on kaunista luontoa.
Ja lähivuosina haluaisin myös Välimeren tai Karibian risteilylle. Matkakuumetta on, vaikka lentokoneen maskipakko ärsyttääkin. Toivottavasti Matkamessut voidaan pitää tammikuussa.
On ihanaa, että esteettömiä luontopolkuja tehdään koko ajan lisää. Harmittaa, kun Naantalin kylpylän allasosasto ei ole esteetön. Esteettömiä Comfort-huoneita kyllä on, majoittua voi muuallakin. Kylpyläreissu ilman uintiahdollisuutta ei houkuta, työ- ja opintomatka on tietysti eri asia.
Toivottavasti tammikuussa ois viiden päivän messuputki Matkamessuilla sekä uusia osastoja ja näytteilleasettajia.
Ennen messuja nautitaan vielä ainakin syksyn upeasta ruskasta ja mennään kohti tulevaa talvea. Ennen messuja ehtii laskettelemaan kelkalla tai suksilla, kukin tyylillään.
Kaksi viimeistä kuvaa ovat vanhempieni äskeiseltä ruskamatkalta Pyhätunturilta.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)