sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Kohtuulliset kustannukset, kuinka paljon vammainen saa matkustaa?



Moikka!

Tuo otsikon kysymys mietityttää minua paljon. Monestakin syystä. Helsinki linjasi muutama vuosi sitten, että vammaisen  henkilön ulkomaan lomamatkojen kustannukset korvataan enintään kahden viikon osalta  vuodessa per henkilö. Ymmärrän, ettei kaupungillakaan ole rahaa loputtomasti. Silti päätös on hankala monestakin syystä.

Kohtuulliset kustannukset ja kohtuus ovat aina tulkinnanvaraisia asioita. Ne merkitsevät yhdelle yhtä ja toiselle toista,eri asioita eri ihmisille. Hankaluus johtuu myös siitä, että tuo kahden viikon matkakiintiö melkein täyttyy Karibian-risteilylläni.


Ensi vuoden Karibian-risteilyni sijoittuu tammi-helmikuun vaihteeseen ja se kestää kaksitoista päivää, lennon myöhästyessä  kolmetoistakin. Se on varmasti elämys ja saan siitä tehyä monta blogitekstiä. Silti on vähän harmi, että tuo kahden viikon kiintiö menee melkein kokonaan siihen. Haluaisin matkustaa enemmän ja pitää blogin aktiivisena koko vuoden. Se ei onnistu näin tiukilla rajoituksilla.

Onneksi lakimies Jukka Kumpuvuori korosti, etteivät kuntien sisäiset ohjeet saa ohittaa vammaisen yksilöllistä tarvetta avustajien kohtuullisten matkakustannusten arvioinnissa.

Periaatteessa siis voisin anoa Helsingin sosiaalivirastolta tukea kolmannenkin vuosittaisen matkani avustajakustannuksiin. Jos päätöksessä kustannukset hylättäisiin, veisin asian hallinto-oikeuteen ja siellä lakimiehet päättäisivät, mikä on kohtuullista.

Vammaispalvelulakiin tarvittaisiin kuitenkin tarkennuksia selventämään asia. Kunnilla tulisi olla yhtenäiset käytännöt asiaan liittyen. Tarvitsen avustajaa myös kotimaan matkailuun. Yksi Suomen kansalaisten perusoikeuksista on vapaa liikkuvuus kotimaassa.  Se on kirjattu perustuslain yhdeksänteen liikkumisvapaus-pykälään, kuten myös oikeus lähteä maasta.  https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731.


Se ei kuitenkaan valitettavasti toteudu vammaisten kohdalla. Toteutuminen vaatisi kohdallani samaa avustajatuntimäärää ympäri vuoden. Selkeämmät säännöt helpottaisivat kaikkia. Myös vammaisilla tulisi olla mahdollisuus asua, opiskella ja työskennellä ulkomailla.
Kesällä avustajatuntimääräni putoaa lähes aina 60 tuntiin kuukaudessa, sillä ei paljon matkailla tai vietetä vapaa-aikaa.

Asiaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseen tarvittaisiin selkeät ja yhtenäiset valtakunnalliset ohjeet siitä, mikä on kohtuullista ja mihin vedetään raja? Se helpottaisi paljon.

sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Viihtyvyyden parantaminen lennoilla




Moikka!


Kävin ohjaajan kanssa kotini lähellä olevassa merenrantakahvilassa, kahvila Kasinonrannassa.
Tilauksen tehtyämme juttelimme kesäsuunnitelmistani. Jotenkin puhe kääntyi taas matkailuun.
Ohjaajani haaveili syys-tai kevätmatkasta, ehdottelin hänelle mielestäni hyviä kohteita.
Puhuimme myös lentoajoista. Kerroin, että Turkkiin lentää Helsingistä noin 3,5 tuntia, Teneriffalle 6,5-7 jne. Mietin myös viihtyvyyttä lennoilla. Kiitos kahvilareissusta Mirkalle!

Aina lennon lähtiessä asiakkaat toivotetaan tervetulleiksi lennoille ja heidän toivotaan viihtyvän.
Mielestäni viihtymiseen pitäisi panostaa enemmän. Lukekaa eteenpäin, niin kerron miksi.








Toscanaan mennessä lensin Roomaan. Lento kesti muistakaseni vain reilut 3 tuntia, mutta se tuntui todella pitkältä, kun ei ollut musiikkikuulokkeita eikä oikein muutakaan tekemistä.


Teneriffan lennoilla aika on kulunut aina  nopeasti, koska siellä näytetään elokuva ja joku piirretty. Kaukolennoilta tuttu henkilökohtainen viihdejärjestelmä sopisi kyllä hyvin myös sinne lennon pituuden vuoksi. Ehtisin hyvin katsoa muutaman elokuvan ja kuunnella musiikkia.

Myös ruokailu olisi yli viiden tunnin lennolla tarpeellinen. Vaikka usein käynkin lentokentän kahvilassa syömässä, otan usein jonkun nopean välipalan. Viiden tai kuuden tunnin päästä on jo nälkä. Koneesta ostettavat eväät ovat kalliita ja ainakin Finnairilla ne loppuvat usein.

Matka-avustajani on huomannnut saman asian.

En ymmärrä, miksi näin käy? Kyllähän Finnair tietää matkustajien määrän. Miksi asiaan ei ole varauduttu?

Viihdejärjestelmän käytön lisääminen tietysti maksaisi, mutta todennäköisesti toisi myös lisää asiakkaita. Ja todennäköisesti kaikki viihtyisivät paremmin, erityisesti lapset. Ehkä he eivät enää potkisi selkänojia niin paljon. Sitä voisi kokeilla ainakin Kanarian lennoilla.





maanantai 11. kesäkuuta 2018

Hyvinvointia Ping Studiossa



Moikka taas!

Vuosittaisen sisällöntuotanto - ja markkinointitapahtuma Ping Festivalin lisäksi järjestetään myös kuukausittain markkinointikoulutuksia Ping Studioita. Viime maanantaisen studion teemana oli hyvinvointi.Studio pidettiin Hotelli Kalastajatorpan kokous-ja kongressikeskuksessa 50 metrin päässä hotellista. Hyvinvointistudio Lupauksen yrittäjä Riina Salonen painotti hienosti jokaisen ihmisen omaa vastuuta hyvinvoinnin edistämisessä.  Asenne ratkaisee aina ja tunti liikuntaa tuo aivan mahtavaa superenergiaa päivään.


Tarjoilut olivat myös hyvät. Aluksi maistoin porkkana-tuorejuustorullaa ja seuraavaksi pöytiin isoja hedelmäkoreja. Niissä oli ainakin omenia, banaaneja, luumuja ja vadelmia.












Ohjelma jatkui aktiivisuusrannekkeiden ja älä mahdu muottiin-kampanjan esittelyllä. Kampanja korostaa kehopositiivisuutta, kehottaa jokaisen hyväkymään kehonsa sellaisena kuin se on.













Virallisen ohjelman jälkeen ulkona ihanalla grillibuffetilla, jossa oli ainakin salaattia, kalaa ja kanaa.

Minulle katettiin oma pöytä terassin ulkotasanteelle. Jälkiruokana oli taivallisen ihanaa raparperipaistosta vaniljakastikkeella.





Herkkujälkkäri kruunasi kaiken!



Ainoa miinuspuoli oli kongressikeskuksen invavessan ahtaus sähkärille, mutta pärjäsimme sielläkin.
Invavessan ja narikan välinen kulma on myös aika ahdas.

Kalastajatorppa on vanha, yli 90-vuotias hotelli, joten kaikki luiskat ja muut esteettömyyteen liittyvät on rakennettu sinne jälkeenpäin. Siihen nähden rakennustyöt ovat onnistuneet todella hyvin.







sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Maailma kylässä-festarit



Maailma kylässä - festarit järjestetään joka vuosi. Pääjärjestänä on kehitystyön asiantuntija- ja kattojärjestö Kepa ry. Festareiden ohjelma on monipuolinen.se liittyy usein kansainvälisyyteen, kestävään kehitykseen, globalisaation ja muihin vastaaviin teemoihin. Siellä voi tutustua monipuolisesti muidenkin kuin suositumpien matkailumaiden kulttuureihin.



.



Tänä vuonna kävin festareilla vain sunnuntaina, koska lauantaina oli muuta ohjelmaa.
Käyntini jäi vähän lyhyeksi, koska en muistanut varata käteistä rahaa ruokailuun. Se harmitti, myynnissä olisi ollut esimerkiksi vietnamilaisia ja afrikkalaisia herkkuja.

En myöskään ehtinyt kuuntelemaan Nellan esitystä, Miten kohtaat köyhyyden matkallasi? Sekin harmitti.

Mutta muuten oli antoisa festaripäivä. Kävimme Maailmanmatkaajien teltalla, missä kävijät saivat kirjoittaa lapulle tärkeimmät matkansa ja sijoittaa ne karttaan. Laitoin siihen Teneriffan ja Toscanan matkat sekä Välimeren risteilyn, olisin voinut kyllä lisätä muitakin.










Samalla teltalla esittäytyi Helinä Rautavaaran museo. Hän matkusti 1950 -luvulla paljon Euroopan ulkopuolisissa maissa, joten museokin on keskittynyt näihin kulttuureihin.








Teltalta löytyi myös matkatoimistojen liiton SMAL:n juliste, joka muistutti hyvin siitä, miksi matkatoimiston käyttäminen voi olla loistava ratkaisu ja mitä omatoimimatkailu asiakkaalta vaatii? Omatoimisuutta ja kielitaitoa, kykyä selvittää asioita itse. Kun varaat matkan toimistolta, sillä on velvollisuus neuvoa ja auttaa kaikissa käytännön asioissa ja ongelmatilanteissa.
Voin kokemuksesta sanoa, että on ihanaa saada hyvää palvelua.

Soittaessani matkatoimistoon minulta on usein kysytty, onko tämä vaihtoehto mieluinen vai katsommeko vielä jotain muuta?

Hyvä apu erityisesti niille, jotka ovat lähdössä ensimmäistä kertaa ulkomaille. Ja voit halutessasi kertoa toimistolle myös matkabudjettisi, niin he huomioivat sen. Näin olen itsekin usein tehnyt.

Tuttu matkatoimiston virkailija oppii tuntemaan asiakkaansa, eikä kaikkea tarvitse välttämättä selittää joka kerta uudestaan. Kun varaan esteettömän matkan Matka-Agenteilta tai Risteilykeskukselta, voin luottaa siihen, että homma toimii ja lomailu on rennompaa. Ne eivät ole aina halvimpia matkoja, mutta halvin vaihtoehto ei ole aina esteettömin!