torstai 29. marraskuuta 2018

Haluaisin alennusta avustajan matkakuluista!


Moikka!

Nyt puhun aiheesta, josta ei mielestäni ole vielä puhuttu tarpeeksi. Esteettömien matkojen hinnoista ja niiden kalleudesta. En halua syyllistää ketään tai valittaa turhasta.Ymmärrän että kaikki maksaa.
Monet liikuntarajoitteiset ystäväni ovat todella pienituloisia ja niin olen itsekin.

Parhaiten esteettömiä hotellihuoneita löytyy kolmen, neljän ja viiden tähden hotelleista. Tasokas esteetön majoitus on ihana, mutta näkyy tietysti myös matkan hinnassa. Jo viikko tai 10 päivää Teneriffalla maksaa helposti yli tuhat euroa per henkilö. Oman osuuteni maksan mielelläni. Se harmittaa, kun avustajastakin pitää maksaa täysi hinta. 12 päivän mittainen Karibian matkani 2395 euroa per henkilö halvimmassa sisähytissä eli kahdelta henkilöltä yhteensä 3990 eururoa  Vammaispalvelulain mukaan kuntien on korvattava matkojen avustajakuluista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Korvauskäytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain.

Helsingissä vammaisen henkilön ulkomaan lomamatkojen kustannukset korvataan korkeintaan kahdelta viikolta per vuosi. Tähän ei lasketa työmatkoja eikä Ruotsin tai Tallinnan-risteilyjä.


Ymmärrän, etteivät kaikki pääse ulkomaille joka vuosi. Silti tuo kaksi viikkoa vuodessa tulee aika äkkiä minulla täyteen. Nälkä kasvaa syödessä. Ja kaukokohteissa kaksi viikkoa on minimiaika.
Australian-matkan pituus pitäisi olla vähintään kolme viikkoa.


Lappi on myös hyvä ja monipuolinen matkakohde
Toivoisin, että saisin esimerkiksi 20-40 % alennusta avustajan lentolipuista. Silloin pystyisin matkustamaan enemmän. Finnairilla on jotain avustaja-alennuksia kotimaan lennoille jo käytössäkin, mutta en osaa selittää nykyistä systeemiä, koska se on niin monimutkainen. Alennus ei määräydy tietyn prosentin mukaan. Ulkomaanlennoillekin alennuksia voisi kokeilla ja selvittää, miten tämä vaikuttaisi matkustajamääriin. Väitän, että liikuntarajoitteisten matkailu lisääntyisi huomattavasti. Jos tämä toteutuisi, voisin ehkä ottaa kaverinkin mukaan matkalle.. Monet opparikyselyyni vastanneet pitivät myös avustajien kuluja ongelmana.Minä ja Tuula Teneriffalla 2011Kuntien pitäisi myös korvata avustajan matkakuluja jo lähtiessä, eikä vasta jälkikäteen. Näin lähtemisen kynnys madaltuisi huomattavasti. Erityisen tarpeellisia alennukset olisivat niille, jotka tarvitsevat kaksi avustajaa matkoilleen. Laissa pitäisi olla selkeät euromäärät, kuinka paljon matkakustannuksia korvataan. Rajanveto on hankalaa, koska matkailuun jää nopeasti ja salakavalasti koukkuun.  Aina halua lisää ja lisää. Itse olen sitä mieltä, että riittävät avustajatunnit pitäisi aina saada, vaikka kaikkia avustajakuluja ei korvattaisikaan. Toisaalta matkalla tulee usein uitua ja ulkoiltua enemmän kuin kotona, mikä edistää terveyttä.Yksi pienituloisten matkailua vaikeuttava asia ovat myös matkatoimistojen maksuehdot, kun kaikki pitää maksaa 60 tai 40 päivää ennen matkaa. Jos matkan ajan ajankohta on tammikuu, miksei voi maksaa joulukuun lopussa tai tammikuun alussa?

Ei kommentteja: