perjantai 23. marraskuuta 2018

Terveenä matkoilla..Moi pitkästä aikaa ja pahoittelut blogihiljaisuudesta!

On ollut kiirettä koulun ja opparin kanssa, siksi blogikin on ollut vähän aikaa tauolla. Opparin palautuspäiväkin oli tällä viikolla. Huh huh, ehdin vaikka tipalle meni! Onneksi vanhempani auttoivat lähdeviitteiden ja muun viimeistelyn kanssa.

Teen opparistani vielä Facebook-liven, kunhan ääneni tulee kunnolla takaisin. Kaikki kyselyyni vastanneet vammaiset henkilöt kokivat kuitenkin ryhmämatkat tarpeellisiksi ja helpommiksi verrattuna yhden tai kahden avustajan kanssa matkustamiseen.


Ymmärrän hyvin. Jos avustaja sairastuu ryhmämatkalla, voi hätätapauksessa pyytää muidenkin avustajilta hiukan apua. Ja onhan ryhmämatkoilla ja matkanjohtaja jolta voi kysyä apua.

Ainoa miinuspuoli on se, että kohdevalikoima on tällöin hiukan suppeampi kuin lähdettäessä kaksin avustajan kanssa. Eimerkiksi Matka-agenttien suosittuun esteettömään Thaimaan kohteeseen Hua hiniin ei tehdä ryhmämatkoja, koska siellä ei ole tarpeeksi invahuoneita isommalle pyörätuoliporukalle.

Se siitä. Nyt otsikon teemaan. Ihan ensin huolehdin siitä, että terveyteni on mshdollisimman hyvä sekä rokotukset ja vakuutukset kunnossa. Yleensä perusturistikohteisiin riittää  Suomen rokotusohjelmassa olevat perusrokotteet + hepatiitti a, ja tarvittaessa b.Ne riittävät myös Hua hiniin ja Karibian-risteilylle.

Käsihygienia on hyvä muistaa, käsidesi ja savetti tai muu kosteuspyyhe tarvittaessa. Maalaisjärki, ei liikaa pelkoa mutta ei uhkarohkeuttakaan. Myös anemia kannattaa hoitaa ennen lentomatkaa, koska se saattaa vaikeuttaa lentämistä. Se on mainittu Finnairin lentämistä rajoittavat sairaudet-listalla.
Anemia voi myös lisätä pyörtymisriskiä lentokoneessa.

Koska lentokoneiden vessat ovat ahtaita, monet liikuntarajoitteiset joutuvat vähentämään juomista pitkillä lennoilla huomattavasti. He eivät myöskään pääse liikkumaan koneessa vammattomien tavoin. Tämä saattaa lisätä veritulppariskiä lennon aikana ja heidän kannattaisikin keskustella omalääkärin tai hematologin kanssa ns.napapiikin ottamisesta ennen lentoa.

Kohtuudella alkoholia. Drinkkiä saa ottaa mutta järki päässä ja housut jalassa. En tietenkään mene uimaan sairaana tai humalassa. Ja varmistan aina, että uima-altaalla on joko hissi tai luiska.
Ruokien suhteen otan aika rennosti. Sitrushedelmiä ja majoneesipohjaisia salaatteja vältän närästyksen vuoksi. Ja varmistan aina, että matkavakuutus on voimassa, kun olen ulkomailla.Lääkkeistä on aina mukana närästys-ja särkylääkkeet sekä Imodium.
Aurinkovoiteena käytän usein suojakertoimella 30+ olevaa voidetta.

Lopuksi vielä isoveljeni ohje, jonka sain tekstiviestillä lähtiessäni Teneriffalle muutama vuosi sitten:

Älä polta ittees ja muista juoda. Muutakin kuin siideriä.


Ei kommentteja: