perjantai 19. lokakuuta 2018

Suunnittelun merkitys esteettömässä matkailussa


Hyvät lukijani, kuinka moni teistä katsoi Ykköseltä dokumentin Wheels of freedom? Se tuli telkkarista ykköseltä pari viikkoa sitten. Se kertoo nuoresta miehestä, joka liikkuu sähkärillä ja haaveilee menevänsä sillä Oulusta Lissaboniin. Hän päättää toteuttaa haaveensa ja hakee matkalleen avustajia te-palveluiden eli entisen mol.fi-sivuston kautta. Hän löytää avustajat matkalleen. Reissu kuitenkin kangertelee jo alkuvaiheessa. Avustajat ovat kokemattomia, eivät selvästikään tiedä mihin ovat ryhtymässä ja menossa. Kaksi heistä kohtelee nuorta miestä kuin lasta, kyseenalaistavat jopa hänen ymmärryksensä.

Tilannetta pahentaa riittämätön budjetti, Villen rahat loppuvat jo matkan alkuvaiheessa. Hän ei myöskään ole varannut majoituksia etukäteen. Hän kysyy yöpymispaikkaa pikkukaupungin palvelutalosta ja jatkaa matkaansa seuraavana aamuna.

Jännityksen säilymiseksi en nyt paljasta koko juonta, dokkari löytyy Yle areenasta.

Mitä se opetti minulle?


1.Matkalla pitää aina olla riittävä budjetti. 1500 e ei todellakaan riitä noin pitkään reissuun ja matkallakin pitää syödä. Pelkillä luumuilla ei pitkälle pötkitä.

2.Riittävän suunnitelun merkityksen. Avustajille pitää kertoa, mihin ollaan menossa. Kannattaa tutustua heihin hyvin ennen matkaa ja korostaa, että kyseessä on reissusta huolimatta pitkä työputki.

Myös avustajien työvuorot ja -ajat kannattaa suunnitella paremmin.

3. Majoituksetkin pitäisi varata etukäteen. Ei voi odottaa, että jostain palvelutalosta löytyy sattumalta yöpymispaikka, jos ei joku kaveri tai tuttu asu siellä.


Ulkomaanmatkoilla kannattaa muistaa, että määrittämätön tai matkajokeri-tyyppinen majoitus ei valitettavasti sovellu liikuntarajoitteisille.  Liikuntarajoitteiset joutuvat suunnittelemaan matkansa tarkemmin kuin muut.

4. Ja jos ongelmia tulee, niistä pitää ehdottomasti puhua. Paremmalla suunnittelulla Villekin olisi saanut enemmän omaa rauhaa.

Hyvällä suunnittelulla pystyy välttämään monta ikävää asiaa. En tarkoita, että tietäisin matkailusta kaiken.Tietyt perusasiat on kuitenkin hyvä muistaa, jotta matka onnistuu.

5. Joustava asenne on tärkeä, varautukaa yllätyksiin!

Ihania matkoja kaikille!


Lopuksi muutamia ruskakuvia viime sunnuntailta Ihmeidentekijät -kuvauspaikkakierrokselta.

Ei kommentteja: