sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Apuvälineet matkalla


Moi taas!


Sain äskettäin lukijatoiveen, kirjoita apuvälineistä matkalla. Asia mietityttää varmasti monia.
Myös itseäni, koska reissaan aina apuvälineiden kanssa. En pärjää ilman niitä.
Toisaalta ne auttavat paljon, mutta myös lisäävät matkustamiseen liittyvää jännitystä ja stressiä. Ja tietyt ennakkovalmistelut on pakko tehdä niiden kanssa liikkuessa.

 Puhun tässä tekstissä vain omista kokemuksistani. Apuvälineitä on niin monenlaisia, etten voi tietää kaikkea. Matkoilla minulla on yleensä mukana sähköpyörätuoli ja returneri tai turneri siirtymistä varten. Välimeren risteilyllä mukana oli myös manuaalipyörätuolini sähköpyörätuolin hajoamisen varalta ja suihkussa käyntiä varten. On muistettava, että vaikka monista Matka-agenttien esteettömistä kohteista voi vuokrata apuvälineitä, laivalla tuota mahdollisuutta ei ole.

Mutta palataan vuokraukseen myöhemmin. Kerron nyt joitain perusasioita matkustamiseen apuvälineiden kanssa. Lentoyhtiöt kuljettavat vähintään kaksi apuvälinettä maksutta. Niiden mitat pitää kuitenkin ilmoittaa yhtiölle tai matkatoimistolle.Ilmoituksen voi tehdä joko puhelimitse, sähköpostitse tai joidenkin lentoyhtiöiden nettisivuilta löytyvällä lomakkeella.
 Pituus, leveys, korkeus ja paino.


Sähköpyörätuolissa pitää olla kuiva-akut, jotta sen voi ottaa lentokoneeseen. Niitä ei oteta kaikista pienempiin konetyyppeihin. Suojaan oman sähkärini irrottamalla siitä jalkalaudat ja käsinojat. Myös ohjaimen eli joystickin iroitan, se on herkkä hajoamaan. Jalkalaudat ja käsinojat laitamme lentokentältä löytyvään isoon  Finnairin muovipussiin.  Valitettavasti minulla ei ole kuvaa lennolle lähtevästä sähkäristä. Suojaus on kuitenkin tärkeää, koska se pienentää hajoamisriskiä.


Returneri ja turneri menevät koneeseen kokonaisina. Apuvälineiden kanssa ei voi käyttää netin lähtöselvitystä, joten menen lentokentän Special Passenger-tiskille., jossa kerron lennolle tulevista apuvälineistä. Kentällä pitää olla kaksi tuntia ennen koneen lähtöä. Se saanko pitää tuolini portille asti, vaihtelee. Usein olen käynyt lentokentän vessassa Turnerilla ja siirtynyt sitten kentän pyörätuoliin. Parasta olisi tietysti käyttää omaa tuolia mahdollisimman pitkään.

ReturnerApuvälineiden vuokraus

Vuokraus voi esimerkiksi sähkärin hajotessa helpottaa tilannetta. Ja myös silloin, kun apuvälineitä on paljon.
Toisaalta vuokraväline ei ole useinkaan oman veroinen ja välinevalikoima on usein rajallinen.

Kun vuokrasin sähkärin Teneriffan Lero-keskuksesta omani hajottua, heillä oli yksi ainoa sähkäri, jonka sitten otin.

Palvelu oli valitettavasti hiukan töykeää, tyyliin ota tai jätä. Minulle tarjottiin mahdollisuutta kokeilla varasähkäriä, mutta kukaan ei suostunut auttamaan Tuulaa, jotta minut olisi saatu nostettua siihen. Vuokra oli muistaakseni 20-30 euroa päivässä. Vakuutusyhtiö ei korvannut sitä.

Matka-agenttien esteettömien kohteiden apuvälinevuokrauksesta löytyy tietoa kunkin kohteen omalta sivulta. Esteettömät kohteet löydät osoitteesta: https://www.matka-agentit.fi/tutki-matkoja?f%5B0%5D=field_travel_ref_packages%3A8.

Apuvälineiden vuokraus onnistuu myös ainakin Kreetalla Eria Resortissa. Myös Thaimaan Hua Hinin esteettömiin lomahuoneistoihin saa tilattua maksutta tiettyjä apuvälineitä.


Ei kommentteja: