Esteettömän matkailun blogi sähköpyörätuolin käyttäjän näkökulmasta. Olen valmistunut matkailupalveluiden tuottajaksi lokakuussa 2021. Yhteydenotot, blogiyhteistyö ja sponsorointi-ideat: helena.arvio@gmail.com, puh.040-8494137 Blog about accessible traveling. I am producer of travel services. I live in Lauttasaari. Contact me at helena.arvio@gmail.com, or phone: 040-8494137, You can also leave a message to:facebook.com/mahotonreissaaja or on Twitter.
torstai 21. lokakuuta 2021
Luontoretki Sipoonkorpeen
Moikka taas!
Hämeenlinnan nähtävyyksien jälkeen on aika palata hetkeksi muistelemaan Sipoonkorven kaunista luontoa. Olin siellä Uudenmaan cp-yhdistyksen retkellä sunnuntaina 5.9.
Taksi oli myöhässä, mutta olin Vantaalla Tasakalliontien parkkipaikalla 14.30,tarkka osoite Tasakalliontie 1. Taksi toi meidät parkkipaikalle ja luontoretkiin erikoistunut ohjelmapalvelun edustaja tuli vastaan ja niin löysimme perille. Pyysin vastaantuloa,en halunnut eksyä vieraassa paikassa. Olin Sipoonkorvessa n.klo 14.30-17.00.
Sääkin suosi, ei satanut ja oli aika lämmintäkin syyskuun keliksi.
Matkalla parkkipaikalta sipoonkorpeen tein hauskoja ja haastaviakin luontovisailutehtäviä, joissa piti valita oikea vastaus kolmesta vaihtoehdosta. Perillä Sipoonkorvessa paistoimme makkaraa, jälkiruuaksi oli Pullava teen ja kahvin kera. Luonnossa yksinkertainenkin ruoka maistuu tosi hyvältä.
Kiitos retken järjestelyistä Uudenmaan cp-yhdistykselle.
Sipoonkorpi onkin mainio luontokohde, suosittelen lämpimästi. En tiedä vessojen esteettömyydestä, koska nyt ei ollut tarvetta ja minulla oli vaippa, koska Returnerin kuljettaminen luonnossa on vaikeaa.
keskiviikko 13. lokakuuta 2021
Hämeenlinna osa 7: Aulanko
Tehty kaupungin toimeksiannosta
Tämä on Hämeenlinna-sarjan viimeinen osa Aulangolta.
Kerron nyt enimmäkseen Aulangon Scandic-hotellista. Rautatieasemalta Aulangolle on noin neljän kilometrin matka. Saavuimme nyt Aulangolle autolla. Hotellin ramppi on kiinteä ja turvallinen, siitä pääsee hyvin sisälle.
Sisätilat ovat väljät. Hotellin respan vieressä on pieni puoti, joka on esteetön. Tapahtuma- ja kokoustiloissakin on hyvät luiskat, ravintolasaliinkin pääsee.
Hotellissa on vain yksi esteetön huone. Se on todella vähän.
Huone on ihan hyvä perushuone.Viihtyvyyteen pitäisi panostaa, tilaakin saisi olla enemmän.
Huoneeseen tullessa on pieni matala kynnys, pääsin hyvin sisälle.
Kylpyläosastolle en tällä kertaa mennyt, tiedän että pyörätuolilla pääsee kahteen altaaseen. Kylpylästä puuttuu ryhmäpukuhuone, jossa voi olla mies- ja naisavustajia yhtaikaa avustamassa. Myös aikatauluni oli tiukka, en ehtinyt.p
Koska oli sadepäivä, katselin Aulangon maisemia auton ikkunasta. Täytyy ehdottomasti tehdä uusi retki paremmalla säällä, ottaa eväät mukaan ja nauttia luonnosta.
Hämeenlinna osa 6: Jäähalli
Postaus tehty Hämeenlinnan kaupungin toimeksiannosta
Yksi esteettömyyskartoitukseni kohteista oli Hämeenlinnan jäähalli. Se onkin nyt kiinnostava ja ajankohtainen, koska jääkiekkokausi on käynnissä. Olen käynytkin joskus pelissä siellä. Halusin tarkistaa esteettömyyden nykytilanteen. Yhteyshenkilö palveli ystävällisesti, sain tarvittavat tiedot.
Jäähallin sisäänkäynnillä on pieni kynnys, pääsin siitä sähköpyörätuolilla hyvin.Jäähallilla on kaksi hissiä. Ne on tarkoitettu viidelle tai kuudelle henkilölle. Pääoven vieressä olevalla hissillä pääsee invakatsomoon, josta löytyy pyörätuolipaikat. Näkyvyys on ihan hyvä.
Katsomo on aika tilava eli samaan otteluun mahtuu monta pyörätuolinkäyttäjää, ainakin neljä manuaalipyörätuolia tai kolme sähköistä Määrä riippuu pyörätuolien koosta.
Se on loistavaa, voi ottaa kavereita mukaan tai järjestää pelireissun vammaisyhdistykselle.
Tilava inva-wc löytyy myös ja siellä on hyvät tukikaiteet.
Jäähalli on viralliselta nimeltään Pohjantähti-areena. Se on myös paikallisen jääkiekkojoukkueen HPK:n
kotiareena. Hallin esteettömyys on hyvällä tasolla, tilat ovat jo hiukan kuluneet ja ajan patina näkyy.
Yksi kehittämiskohde löytyy. Kerho-ravintola ei ole täysin esteetön, mutta sinnekin pääsee hissillä. Sen palvelut voin testata seuraavalla kerralla.
maanantai 11. lokakuuta 2021
Hämeenlinna osa 5: Kirjasto
Moi taas!
Tämäkin juttu on tehty kaupungin toimeksiannosta työssäoppimisjaksooni liittyen. Jouduin tekemään hiukan muutoksia esteettömyyskartoituksen alkuperäiseen kohdelistaan, koska osa historiallisista kohteista oli esteellisiä sähkärilleni. Valitsin tilalle muutaman korvaavan kohteen, joista yksi oli kirjasto.
Kirjasto liittyy matkailuunkin. Hämeenlinnan kirjastossa järjestetään paljon tapahtumia, esimerkiksi lukupiirejä ja konsertteja. Siellä on hiljattain tehty iso remontti, jossa esteettömyyttäkin parannettiin. Remontoitu pääkirjasto avattiin 1.9.2020.
Palvelu on todella ystävällistä. Kaikkiin kysymyksiin vastattiin, neuvottiin ja opastettiin.
Kirjaston tilat ovat väljät, avarat ja kauniit. Taideteoksiakin löytyy. Ja pääsin myös alakerran kirjavarastoon, josta löytyy harvemmin lainattuja kirjoja.
Ryhmätyötilatkin ovat esteettömiä ja tilava esteetön wc löytyy myös.
lauantai 9. lokakuuta 2021
Hämeenlinna osa 4: Verkatehdas, taidemuseo ja teatteri
Hämeenlinna-juttusarjan neljännen osan teemana on kulttuuri. Verkatehdas on Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva tapahtuma-ja kulttuurikeskus.
Sen sijainti on loistava, rautatieasemalta sinne on vain 900 metriä. Siellä on teatteri, elokuvateatteri ja konserttisali, kaikki samassa rakennuksessa.
Ovenavaukseen tarvitsin apua, sähköistä painiketta ei ole. Pihalla on paljon mukulakiviä, muuten tilat ovat esteettömät ja väljät vaikka kolmipyöräiselle invamopollekin.
Info-ja lipunmyyntitiski on selkeästi merkitty, sinne on helppo löytää, muutenkin palvelu pelaa. Henkilökunta on ystävällistä. Verkatehtaalta löytyy useampia tilavia invavessoja.
Elokuvateatteri on myös esteetön, tosin siellä on vain muutama pyörätuolipaikka. Taidemuseossa ja erityisesti teatterissa esteettömyyteen on panostettu todella paljon.
Molemmissa on myös todella ystävällistä palvelua. Tosin taidemuseoon piti kulkea tavarahissillä, mutta hissi oli todella tilava ja näyttelyt kiinnostavia.
Museossa tuntui, että aika pysähtyi. Arjen kiireiden keskellä taiteen katselu rauhoitti.Taulut olivat abstrakteja, mutta hienoja.
Hämeenlinnan teatteri
Teatterissa on tukeva luiska ja ovenavauspainike. Väljät tilat ja tilava invavessa. Ja palvelu superystävällistä.
Joka näytöksessä on vähintään kolme tai neljä pyörätuolipaikkaa.Jos näytökseen tulossa enemmän pyörätuolin käyttäjiä, teatteri väki varautuu siihen eli paikkoja lisätään tarvittaessa. Asiakas voi istua joko omassa tuolissa tai teatterin penkissä. Tarvittaessa teatterin henkilökunta auttaa asiakkaan siirtymisessä penkkiin.
Induktiosilmukkakin löytyy ja nettisivut toimivat myös näkövammaisten ruudunlukuohjelmilla, saavutettavuuskriteerit huomioitu.
sunnuntai 3. lokakuuta 2021
Hämeenlinna osa 3: Vanajanlinna
Moi taas!
Hämeenlinna-juttusarjani kolmannessa osassa kerron Vanajanlinnasta. Siellä on upeat tilat ja hieno miljöö, mutta tilojen ikä luo omat haasteensa esteettömyydelle.
Rakennukset ovat 100-vuotiaita.Sisälle pääsin irtoramppien avulla, kiintetä luiskia ei ole. Vanajanlinnan on Museoviraston suojelema kohde, joten valitettavasti sinne ei ole lähiaikoina tulossa kiinteitä luiskia. Rautatieasemalta Vanajanlinnaan on matkaa noin kahdeksan ja puoli kilometriä, joten pitää mennä invataksilla. Sisätiloissa pääsin katsomaan Ryti-Salia ja kirjastoa. Hotellipäälikkö tarjosi kuitenkin ensin kahvit ja teet, se oli mukava vierailun aloitus. Tunsin itseni tervetulleeksi.
Vanajanlinnassa voi tuntea historian havinan ja arvokkaan tunnelman. Siellä on yksi invahuone Golfklubin puolella se vaikutti hyvältä. Huoneen hintakin on kohtuullinen, kahden hengen huone maksaa suunnilleen 150 e vuorokaudessa ja hintaan sisältyy aamupala. Ja menen varmasti joskus syömäänkin. Kun kävin 20 v sitten syömässä Kiipulan luokkatoverin kanssa, ruoka ja palvelu olivat tosi hyviä.
Käykää Vanajanlinnassa!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)